Meyve, Sebze, Bakliyat Üretim ve Saklama Hakkında

Meyve, sebze ve bakliyat üretimi 4 mevsimi dolu dolu yaşayan ülkemizde hemen her bölgede yapılabilmektedir. Sektör olarak ülkemizin kalkınma adına yapı taşlarından bir tanesi de meyve, sebze bakliyat üretimi ve satışıdır.

Bu alanda yapılan tarımsal çalışmalar hem yurt içi hem de yurt dışı pazarında büyük bir ilgi görüyor. Meyve, sebze ve bakliyat üretimine girmek isteyen kişiler devletten destek almak için başvurularda da bulunabiliyor. Bununla beraber böyle bir üretim ve satış pazarına girmek isteyenlerin hangi mevsimde hangi şartlarda ürünlerin nasıl korunması gerektiğini de çok iyi bilmeleri gerekiyor. Mevsiminde yetişen sebze ve meyve elbette ki taze olacaktır.

Mevsimine Göre Ürün Çeşitliliği

Tarım işi ile uğraşan bir kişinin zamanında yetişen meyve sebzenin hem mineral hem de vitamin bakımından zengin olduğunu bilmektedir. Bu sebeple mevsimine özgü üretilen meyve sebzelerin doğru şekilde piyasaya sürülmesi hem Pazar açısından hem de insanların ilgisi açısından önemlidir. Bilindiği gibi her mevsim, değişen havaya göre beslenmede farklılıklar söz konusu olabiliyor. Bu sebeple değişen mevsime göre insan vücudunu en iyi şekilde adapte edebilmesi için mevsiminde çıkan sebze ve meyvelerin alınması gerekiyor. Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, brokoli, ıspanak, karnabahar, havuç ve pancar gibi sebzeler kış sebzeleridir. Portakal, mandalina, muz, nar, ayva, greyfurt gibi meyveler de kış meyveleri olarak bilinirler. Meyve ve sebze gibi bakliyat üretimi de detaylara dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle bakliyatları saklama konusunda titizlik gerekir.

Saklama Koşulları Önemli

Üretilen bakliyatlar kuru ve serin bir alanda muhafaza edilmelidir. Rutubetsiz ve havadar olmalıdır. Ayrıca güneş ışığı ile temas etmemelidir. Saklama alanının karanlık, ışık geçirmeyen bir yer olması önemlidir. Ayrıca sıcak temasın olmaması gerekir. Bakliyat üretimi sadece canlıların besin kaynağı olarak işlevi görmez aynı zamanda toprağa vermiş olduğu azot sayesinde toprağı da beslemekte ve güçlendirmektedir. Ekolojik açıdan bakıldığında Türkiye’nin hemen hemen her yerinin bakliyat yetiştirmeye uygun olduğu görülebilir. Bakliyat tarımı diğer ürünlere oranla çok daha kolay yapılabilmektedir. Dekar başına alınan verimin ise sürekli artışta olduğu bilinen bir gerçektir.

About Author

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir