Baklagiller arasında en çok sevilen ve tabi ki en sık tüketilen ürünlerin başında yer fıstığı geliyor. Üretiminin büyük bir oranı, yaklaşık %60’ı Adana’da gerçekleşen yer fıstığı, her ailenin muhabbetine ortak olan bir lezzettir. Adana’da üretimin bu kadar yüksek olmasından dolayı da yer fıstığı denilince akıllara direkt olarak Adana şehri geliyor.

Bu yıl Türkiye’de yapılan ilk yer fıstığı hasadında 165 bin ton yer fıstığı toplandı. Bu hasadın 100 bin tonluk kısmı ise Adana’da gerçekleşti. Yaklaşık 240 bin yer fıstığı ekim alanı bulunan Adana’da bu orana tabi ki şaşırmamak lazım. 

Bu büyük ekim alanlarının yanında diğer şehirleri de dahil ettiğimizde, Türkiye yer fıstığı üretimi bakımından oldukça iyi bir konumda bulunuyor. Elde edilen bu geniş hasadı ise Rusya, Özbekistan, Irak ve İran’a ihracat yaparak değerlendiriyoruz.

Yer Fıstığı Hangi İllerde Üretilir?

Türkiye’de yer fıstığı üretimi oldukça geniş bölgeleri ve şehirleri kapsıyor. Akdeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu ve Marmara Bölgesinin bazı kesimleri ağırlıklı olarak yer fıstığı üretimi yapılan bölgelerdir. Adana başta olmak üzere İçel, Osmaniye, Aydın, Muğla ve Kahramanmaraş şehirlerinde, düzenli olarak yer fıstığı tarımı ve ticareti her sene devam ediyor.

Yer Fıstığı Nasıl Üretilir? 

Yer fıstığı nasıl üretilir sorusunun cevabı, bazı önemli değişkenlere ve tarım unsurlarına bağlıdır. Bunları; toprak seçimi, dönüşümlü ekim, hava koşulları, ekim zamanı, ürün verme ve hasat zamanı şeklinde sıralayabiliriz.

Nisan-Mayıs aylarında soğukların geçmesiyle birlikte hava sıcaklığı yaklaşık 15 – 20 ° C’ye ulaştığında ekim için uygun ortam sağlanmış olur. Bir önceki hasattan elde edilen tohumlar toprağın 2cm aşağısına her tohum arasında 5cm kalacak şekilde ekilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, ekim öncesinde toprağın bakımını tam olarak yapmanızdır. Bakımı yaptığınız takdirde kaliteli ve güzel hazırlanmış bir ekim alanı elde edersiniz. 

Yer fıstığının kaliteli bir şekilde yetişebilmesi için 140-150 gün buzlanmaya maruz kalmaması gerekiyor. Bu süreyi geçirdikten sonra hasat çalışmalarına başlayabilirsiniz. 

Yer fıstığı üretimi için fıstık türü de büyük önem arz eden maddeler arasındadır. Tohumun türüne göre fıstığın yetişme şekli ve hasat zamanı farklılık gösterebiliyor. Bu sayede istenilen tatta, boyutta ve özellikte fıstıklar seçilerek verimli bir hasat elde edilir.

Yer Fıstığı’nın Faydaları 

  • E vitamini bakımın oldukça zengindir.
  • Cilt sağlığına büyük katkı sağlar.
  • Düşük kolesterol içerdiği için yer fıstığı tüketenlerde kalp ve damar hastalığına yakalanması oldukça düşük ihtimaldir.
  • Mide ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
  • Kan düzeyini dengede tutar.
  • Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Unutkanlığı ortadan kaldırır ve hafızayı güçlendirir.
  • Kanser hücreleri ile savaşır.
  • Proteinler ve aminoasit bakımında oldukça zengindir. Özellikle çocukların tüketmesi daha fazla öneriliyor.
  • Yüksek oradan enerji sağladığı için spor yapanlar tüketmelidir.
  • Vücutta biriken toksinlerin idrar ile atılmasını sağlar.

About Author

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir