Ürünlerinizi Neden Soğuk Depoda Saklamalısınız?

Üretimin durmaksızın devam ettiği tarım, meyve, sebze ve hayvancılık sektöründe üretilen ürünlerin muhafazası da son derece önemlidir. Ürünlerin saklama koşullarının ideal düzeyde oluşu üretimden tüketiciye giden yoldaki en önemli zincirlerinden bir tanesidir.

Üretilen ürünlerin pek çoğu soğukta muhafaza edilmektedir. Soğukta muhafaza edilen meyve ve sebzelerin metabolizma faaliyetlerini durdurmayacak ölçüde saklanması gerekir. Ürüne bağlı olarak ayarlanacak uygun koşul bağıl nem ve sıcaklık derecesinin oranlanması ile yapılır. Soğuk depodaki en uygun sıcaklık ürünü donma noktasına taşımamakla beraber solunumu en düşük düzeye indirmektedir. Ürün açısından en uygun nem oranına bakıldığında üründe herhangi bir şekilde su kaybı oluşturmayan yani miktarda bir azalmaya sebebiyet vermeyen, ayrıca üründe buruşma, bozulma ya da kararmaya sebebiyet vermeyen orandır.

Doğru Saklama Sıcaklığı, Uzun Raf Ömrü

Ürünün ömrü açısından depolardaki doğru sıcaklığın mutlaka önceden tespit edilmesi ve ayarların ürüne uygun hale getirilmesi gerekir. Depo soğukluk ayarlarının önemini bir örnekle vermek gerekirse, şayet elma depolanıyorsa sıcaklık 1 derece dahi yükseltilse depo ömründe ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Dalından koparılmış olan bir meyvenin vakit kaybetmeden solunum hızının yavaşlatılması gerekmektedir. Bu nedenle acilen soğutma sistemine girmelidir. Burada önemli noktalardan bir tanesi ürünlerin doğal yapılarının bozulmayacağı koşullarda saklanmasıdır. Ürün donma sıcaklığından 1 ya da 2 derece yüksek bir sıcaklıkta muhafaza edilmelidir.

Ürün Türüne Göre Depolama ve Depo Seçiminin Önemi

Her ürünün kendisine has bir sıcaklık ve nem değeri olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca depo içerisine birden fazla ürün konulduğunda nem ve sıcaklık değerleri farklı muhafazayı gerektiriyorsa ürünlerde kayıplara yol açabilmektedir. Depo içerisindeki nem oranına da dikkat etmek gerekir. Eğer nem oranı yüksek ise suyun yoğuşması söz konusu olur ve bu da ürünlerin bozulmasına neden olur. Soğuk depo standartlarına baktığımızda ise zeminin pürüzsüz ve kolay temizlenebilir oluşunu önemlidir. Duvarın ve zeminin yapısı ürünleri kötü yönde etkilemeyecek özellikte olmalıdır. Depo üzerindeki tavanda çatlak vs. var ise mutlaka tamir edilmeli, akma ve sızmaların önüne geçilmelidir. Yalıtıma önem verilmelidir. Tavan ve depo arasındaki boşluk 80 ila 90 cm arasında olmalıdır. Hava akımı engellenmemelidir. Görüldüğü üzere soğuk deponun önemi özellikle ürünleri uzun vadede bozulmadan ve sorun çıkmadan saklamak isteyenler için ilk planda gelmelidir.

About Author

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir